خریدن یک کولینگ صنعتی با قیمت پایینتر به شرطی که کیفیت آن کم نشود، برای همه مشتریان جذاب است. جالب است بدانید با داشتن اطلاعات مناسب در زمان طراحی برج خنک کن، می توانید اندازه و ابعاد مورد نظر را کاهش داده و از نظر قیمت، هزینه کمتری برای خرید پرداخت کنید.
تاثیرات رنج و اپروچ در ظرفیت برج خنک کننده
برای بهینه کردن اندازه و قیمت کولینگ تاور، با حفظ کردن اختلاف دمای ورودی و خروجی برج خنک کننده(یا دمای رنج)، مقدار اپروچ را زیاد می کنیم. به این ترتیب اندازه و ابعاد سیستم کولینگ کوچکتر شود و راندمان آن افزایش یابد.
برای مثال فرض کنید در تهران با ثابت بودن دبی آب، دمای ورودی و خروجی Cooling tower را از 38 درجه سانتیگراد برای آب گرم و 28(دمای خروجی کولینگ تاور) برای آب سرد تغییر بدهیم و به مقدار 40 درجه سانتیگراد برای آب گرم و 30 درجه برای آن سرد خروجی برسانیم. با شرایط جدید می توانیم اندازه کولینگ تاور را بین 10 الی 15 درصد بدون تغییر در ظرفیت حرارتی، کم کنیم. در نتیجه قیمت برج خنک کن نیز بدون کاهش کیفیت، ارزانتر می شود. برای آشنایی بیشتر با این روش و مفهوم فاکتور اندازه، در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
یکی از ضریبهای بسیار مهم در طراحی برج خنک کننده، فاکتور اندازه و سایز کولینگ است. این فاکتور با عدد Approach که اختلاف وت بالب یا دمای حباب مرطوب با دمای خروجی از کولینگ تاور است نسبت نمایی دارد.
طراحی درست کولینگ تاور با ضریب ابعاد و ظرفیت
همانگونه که مطالب قبل بیان شده از نظر تئوری دمای اپروچ در کولینگ تاور نمی تواند کمتر از 2 الی 3 درجه سانتیگراد باشد. در حقیقت هر اندازه دمای آب خروجی برج خنک کننده به دمای Wet Bulb نزدیک باشد، ابعاد برج خنک کن بزرگتر می شود.
مفهوم عدد اپروچ یا دمای تقرب و اختلاف دمای رنج در برج خنک کننده
نمودار تغییرات فاکتور ابعاد به نسبت اپروچ cooling tower را در ادامه مشاهده می کنید. با استفاده از فرمول تبدیل دمای فارنهایت به سانتیگراد C = (F - 32) 5/9 و با حذف عدد ثابت 32(به این دلیل که اختلاف دما مورد نظر است). میبینید که در عدد اپروچ حدود 17 درجه فارنهایت، معادل 9.5 درجه سانتیگراد، فاکتور ابعاد برج خنک کننده برابر 1 خواهد بود.
فاکتور اندازه برج خنک کن در مقایسه با اپروچ بر حسب درجه فارنهایت
این در حالی است که در صورت کاهش Approach(نزدیکتر شدن دمای خروجی برج به حباب مرطوب) به حدود 10 درجه فارنهایت(معادل 5.5 درجه سانتیگراد)، سایز برج خنک کن مورد نظر 1.5 برابر خواهد شد.
البته در مورد اندازه کولینگ تاور، مفهوم واتر-لود(واتر لودینگ یا چگالی بارش) نیز باید در نظر گرفته شود. طبق محدودیت Cooling tower water loading، میزان آب در گردش بر حسب متر مکعب بر ساعت، تقسیم بر مساحت مفید کولینگ تاور بر حسب متر مربع، نباید از 30 بالاتر باشد.
این مساله باعث بزرگ شدن بیش از حد ابعاد برج خنک کن و بالا رفتن قابل توجه هزینه ساخت و قیمت کولینگ تاور می شود. به همین دلیل توصیه می گردد به منظور امکان ارائه پیشنهاد قیمت مناسب برای برج خنک کننده، دمای خروجی حداقل در حدود 7 الی 10 درجه سانتیگراد بالاتر از وت بالب یا دمای حباب تر انتخاب شود. در این شرایط فاکتور ابعاد و سایز کولینگ تاور(Cooling tower size factor) نزدیک 1 خواهد شد.
مثال و نمونه طراحی درست و بهینه کولینگ تاور
بر اساس توضیحاتی که دادیم، برای شهری مانند تهران که دمای حباب تر آن در حدود 24 درجه سانتیگراد است. دمای خروجی کولینگ تاور بهتر است بالاتر از 30 درجه سانتیگراد در نظر گرفته شود تا برج خنک کننده از لحاظ قیمت و ابعاد، در شرایط ایده آل باشد.
جالب است بدانید در شهرهایی مثل اهواز، آبادان، بندر عباس، ماهشهر، قشم و کیش که دمای مرطوب یا وت بالب عموما در تابستان بالای 30 درجه سانتیگراد می شود(به دلیلی رطوبت نسبی بالای و گرمای شدید در تابستان)، برای رسیدن به دمای 35 الی 38 درجه سانتیگراد در خروجی برج خنک کننده مجبور خواهیم شد از بالا رفتن فاکتور اندازه چشم پوشی کنیم.
پس در ماهشهر که وت بالب آن در حدود 30 الی 31 درجه سانتیگراد است می توانیم به دمای آب 34 درجه سانتیگراد در مرداد ماه برسیم که البته این مساله موجب بزرگتر شدن ابعاد برج خنک کننده و افزایش قیمت می شود.
طراحی و فروش برج خنک کن مدار بسته و مدار باز فایبرگلاس با استاندارد CE
طراحی و ساخت برج خنک کننده صنعتی و تجاری
فروش پکینگ PVC و PP ضد رسوب آلمانی کولینگ تاور
کاهش مصرف برق و آب کولینگ تاور
مشاوره خرید برج خنک کن
شرکت آراکو - محمد قربانعلی بیک
09124780268
02166561974
02166129745
خدمات طراحی و محاسبات کولینگ تاور در وبسایت آراکو
کانال آپارات ویدئو و فیلم آموزشی کولینگ تاور
مقاله خوبی بود. بر اساس این مطلب برای ما در شهر یزد، این که دمای آب رو از 55 به 35 برسونیم بهتر است تا حالتی که آب از 50 درجه در برج خنک کن به 30 درجه برسه. درسته؟